Počeo projekat „Bezbednost i odgovornost”

0 3.069

Nenasilni oblici ponašanja kao alternativa rastućoj kulturi nasilja

Beograd, 27.01. 2020 – Fondacija Tijana Jurić, u saradnji sa Telenor fondacijom, počela je realizaciju projekta „Bezbednost i odgovornost” koji će obuhvatiti 5.000 učenika i učenica osnovnih i srednjih škola, kao i 1.000 roditelja, staratelja i stručnih radnika. Cilj projekta je edukacija o bezbednoj upotrebi interneta kroz interaktivne radionice, predstave, tribine za roditelje, stručne radnike i radnice, kao i edukativnu igricu.

„Pravilna i pravovremena edukacija je najvažnija preventivna aktivnost, jer utiče na razvoj odgovornosti kod dece za sopstvene postupke, posebno u situacijama vršnjačkog nasilja. Tokom 2019. godine, održali smo 300 edukativnih programa, i u 2020-toj nastavićemo sličnim tempom. Važnost teme prepoznala je Telenor fondacija, koja je pružila podršku našem radu i omogućila nastavak održavanja edukativnih programa širom Srbije”, izjavio je Igor Jurić.

Projektom se afirmiše korišćenje interneta i drugih informaciono-komunikacionih tehnologija i alata, ali naglasak se stavlja na pravilnu selekciju sadržaja i bezbednost. Cilj je da se mladima prikažu nenasilni oblici ponašanja, kao alternativa rastućoj kulturi nasilja, i da se u najranijem dobu usadi svest o korisnosti modernih tehnologija, ali i o bezbednosnim rizicima o kojima treba voditi računa.  Budući da su u brigu o bezbednosti dece uključeni i drugi važni akteri, u program su uključeni i roditelji i staratelji dece, a škola se prepoznaje kao ustanova sa najznačajnijim zadacima kada su u pitanju edukacija i prevencija nasilja.

Ovo nije prvi put da ove dve fondacije zajednički rade na edukaciji o bezbednosti dece na internetu. Tokom 2017. godine realizovan je projekat „Gledaj webinar – budi bezbedan” koji je obuhvatio više od 10.000 učenika i 1.000 roditelja i nastavnika.

Ostavite odgovor

Vaš email neće biti objavljen.

Ovo veb mesto koristi Akismet kako bi smanjilo nepoželjne. Saznajte kako se vaši komentari obrađuju.