U Subotici održana konferencija o bezbednosti dece „Bezbednost i odgovornost 2017“

0 1.621

Drugu stručnu konferenciju o bezbednosti dece „Bezbednost i odgovornost 2017“ Fondacije Tijana Jurić, danas je u Subotici otvorio ministar unutrašnjih poslova Republike Srbije dr Nebojša Stefanović uz reči da ovakav događaj, budući rad i aktivizam treba da dovedu do toga da deca u Srbiji ne stradaju, a da država treba da pomogne roditeljima da što manje brinu o bezbednosti, a više o obrazovanju, napretku i srećnom životu svoje dece.

bezbednost-i-odgovornost2017

Ministar Stefanović govorio je pred više od 150 stručnih učesnika u publici, mahom prosvetnih i socijalnih radnika, psihologa i pravnika. Govoreći o spremnosti srpske policije da reaguje u situacijama nasilja nad decom i među decom, Stefanović je istakao da je u skladu sa novim zakonskim rešenjima u svim policijskim upravama i stanicama obezbeđena dvadesetčetvoročasovna dostupnost preko 2000 obučenih policijaca za postupanje prema maloletnim licima uključujući i 410 policijskih službenika koji su specijalizovani za nasilje u porodici. Međutim, prema njegovim rečima, policija ne može da bude usamljena u takvom sistemu zaštite i prevencije.

-Policija nije i ne može da bude jedina institucija koja se u ovoj državi brine o bezbednosti i vaspitanju dece. Nije dobro da nam policija postane vaspitač. Srbija nije policijska država, ali želimo da policija bude štit, i onaj organ kojeg se kriminalci plaše, a u koji deca i roditelji imaju poverenja. Od ove školske godine, za učenike četvrtog i šestog razreda osnovnih škola počinje novi školski predmet čije sam uvođenje lično inicirao. Taj fakultativni predmet podrazumeva osam oblasti o kojima će se deca edukovati – o bezbednosti u saobraćaju, policiji u službi građani, nasilju kao negativnoj društvenoj pojavi, prevenciji i zaštiti dece od opojnih droga i alkohola, bezbednom korišćenju interneta i društvenih mreža, prevenciji i zaštiti dece od trgovine ljudima, zaštiti od požara i zaštiti od tehničko-tehnoloških opasnosti. Biće to jedan predmet koji se ne ocenjuje, i u koji smo pored obučenih policajaca uključili i predavače iz reda penzionisanih policijskih službenika koji imaju izuzetno dragoceno iskustvo i znanje, rekao je ministar Stefanović.

dr Nebojša Stefanović
dr Nebojša Stefanović

On je ovom prilikom pohvalio kontinuirano zalaganje Fondacije Tijana Jurić da doprinese zaštiti i boljoj bezbednosti dece u našoj državi. Potvrda dobrog rada i zalaganja jeste saradnja sa Ministarstvom unutrašnjih poslova koje je obučilo trenere Fondacije da budu još stručniji i da stečeno znanje prenose deci, roditeljima i prosvetnim radnicima.

Državna sekretarka Ministarstva trgovine, turizma i telekomunikacija Tatjana Matić osvrnula se na dosadašnje postignute rezultate na polju bezbednosti dece na internetu.

-Resorno Ministarstvo za telekomunikacije bavi se aktivno pitanjem bezbednosti i zaštite dece na internetu. Vlada Srbije je donela prošle godine Uredbu o zaštiti i bezbednosti dece na internetu na osnovu koje je 27. februara počeo da radi Nacionalni kontakt centar za bezbednost dece na internetu. Mehanizam koji je ponudio ovaj centar podrazumeva koordinaciju između nekoliko resornih institucija, pre svega Ministarstva telekomunikacija, Ministarstva unutrašnjih poslova, tužilaštva, Ministarstva za rad, zapošljavanje, socijalna i boračka pitanja, Ministarstva zdravlja i Ministarstva prosvete. Nacionalni kontakt centar je za šest meseci rada imao oko 3000 poziva. Najveći broj poziva odnosio se na potrebu za edukacijom i dobijanjem saveta. Oko 600 predmeta prosleđeno je resornim institucijama, a od toga, više od 70 predmeta Ministarstvu unutrašnjih poslova i tužilaštvu, istakla je Matić.

Tatjana Matić
Tatjana Matić

Osnivač Fondacije Tijana Jurić, Igor Jurić, podsetio je da je ovom konferencijom stavljen akcenat na nestalu decu i mehanizme potrage, na digitalno nasilje i zaštitu dece na internetu kao i na inicijativu za izmenu Krivičnog zakonika.

-„Tijanin zakon“ koji je na inicijativu Fondacije usvojen 2015. godine dobro funkcioniše i najveću zaslugu u tome što taj zakon koji reguliše potragu za nestalom decom nije samo „mrtvo slovo na papiru“, ima Ministarstvo unutrašnjih poslova. Policija danas zaista reaguje odmah kada neko dete nestane, i to jeste Tijanina pobeda. Međutim, činjenica je da to još više možemo da unapredimo. Fondacija prati sve one dobre stvari, savremene mehanizme u drugim državama koji doprinose boljoj potrazi za nestalom decom, i zato se dve godine zalažemo za uvođenje sistema za uzbunjivanje, takozvanog child alert-a. Želimo da ubedimo državu i da dokažemo da je to dobro za naše društvo, da moramo i mi ovde da unapredimo potragu za nestalom decom, istakao je Igor Jurić.

Igor Jurić
Igor Jurić

Fondacija Tijana Jurić je, nakon usvajanja „Tijaninog zakona“, nedavno podnela i inicijativu za izmenu Krivičnog zakonika, odnosno za uvođenje kazne doživotnog zatvora.

-Smatramo da postoji dovoljno argumenata da se pooštri kaznena politika, da ljude koji ubijaju našu decu zauvek odstranimo iz društva. Smatram da je to i adekvatna kazna i jedan vid prevencije, jer ako oni više ne budu deo društva, onda mi, roditelji, nećemo strahovati od povratnika. Mislim da je, generalno po pitanju bezbednosti dece, vreme da se svi zapitamo koliko sami radimo na tome da naša deca budu bezbednjija, koliki smo doprinos do sada kao pojedinci, kao društvo dali. Mislim da je problem u svima nama, u roditeljima, u porodici, i to je ključno – da ne tražimo uvek krivca u nekome drugom, da optužujemo sve druge osim nas samih. Ukoliko svi pokušamo da nešto promenimo, naše društvo će biti bolje, a deca bezbednija, poručio je Igor Jurić.

bezbednost-i-odgovornost2017-5

Konferencija o bezbednosti dece „Bezbednost i odgovornost 2017“ okupila je veliki broj predavača iz zemlje i inostranstva, vrsnih stručnjaka koji se u svojoj praksi svakodnevno bave pitanjima bezbednosti dece na internetu, u školi i na ulici.

Bojana Latinović

Ostavite odgovor

Vaš email neće biti objavljen.

Ovo veb mesto koristi Akismet kako bi smanjilo nepoželjne. Saznajte kako se vaši komentari obrađuju.