Održana prva Konferencija o bezbednosti dece – „Bezbednost i odgovornost 2016“

0 1.484

Prvu Konferenciju o bezbednosti dece „Bezbednost i odgovornost 2016“ koja je održana danas u Hotelu Patria u Subotici, svečano su otvorili državni sekretar Ministarstva za rad, zapošljavanje, boračka i socijalna pitanja, Nenad Ivanišević, pokrajinski sekretar za socijalnu politiku, demografiju i ravnopravnost polova, Predrag Vuletić i osnivač Fondacije Tijana Jurić, Igor Jurić.

Ulogu pokrovitelja konferencije uzelo je Ministarstvo za rad.

-U svakom momentu postoji opasnost da moje, vaše, bilo čije dete bude eventualno i zloupotrebljeno. Ova konferencija je važna jer treba da razgovaramo o problemima koji postoje, da vidimo kako da ih i sa Vladom Vojvodine, Ministarstvom unutrašnjih poslova, Ministarstvom za telekomunikacije, sprečimo. Vreme u kojem živimo nije isto ono vreme u kom smo nekada živeli mi i naši roditelji. Mnogo je brže, deca su informatički pismenija, predatori vrebaju i sa interneta i sa ulica, i na nama je da uradimo sve da sprečimo te loše pojave, istakao je državni sekretar Nenad Ivanišević.


Skupu se obratio i pokrajinski sekretar Predrag Vuletić.

– Iz godine u godinu statistika nas upozorava da je se sve manje dece rađa i tu nam nedostaju hrabrost, volja i odlučnost da pomognemo svojoj zemlji. Obaveza nas odraslih, roditelja, i predstavnika institucija jeste da stvorimo bezbedno okruženje za našu decu. Brojna istraživanja pokazuju da znatan broj dece trpi nasilje u kući, na ulici, na internetu, ali i u školi. Nasilje je prisutno u svakom uzrastu i u svim kulturama. Savremeno društvo donosi nove oblike nasilja, pre svega internet. Nismo pripremljeni, edukovani kako da pomognemo deci, porodica nema vremena za to, istakao je pokrajinski sekretar Predrag Vuletić.

Osnivač Fondacije, Igor Jurić, rekao je prisutnima da je danas teško animirati ljude i društvo da u ovoj oblasti pruže pomoć, jer, kako je istakao, „ovo nije nešto što može da donese novac, ali može da donese bolju budućnost“.

– Moramo da uradimo nešto za bezbednost naše dece. Što se tiče nas, mogu da kažem da ćemo mi raditi još bolje i intenzivnije i budite sigurni da se Fondacija Tijana Jurić u narednim godinama biti jedna od organizacija koja se neće predavati po pitanju bezbednosti dece, rekao je Igor Jurić.

Izuzetno korisna predavanja o onlajn predatorima, pedofilima, trgovcima ljudima i trgovcima organima, i ostalim opasnostima koje vrebaju decu u današnje vreme, održali su predavači Ministarstva unutrašnjih poslova Srbije, Ministarstva za rad, Centra za zaštitu žrtava trgovine ljudima, grčke organizacije The smile of the child, belgijske organizacije Child focus, Centra za nestalu i zlostavljanu decu iz Hrvatske, zatim predstavnici organizacije Prijatelji dece Srbije, Kancelarije za mlade Grada Subotice, Fondacije Marija Jovanović DETE, advokat Miro Orović i glavni i odgovorni urednik Telegrafa, Aleksandar Jovanović.

Za prvu konferenciju vladalo je veliko interesovanje, pre svega prosvetnih i radnika iz socijalnih službi, pravnika, ali i članova nevladinih organizacija. Više od 120 ljudi pomno je pratilo sva predavanja, a mnogi su koristili priliku da od predavača zatraže odgovore na pitanja koja se tiču nasilja nad decom i uopšte bezbednosti dece. Gosti su stigli iz svih krajeva Srbije – od Vladičinog Hana, Zrenjanina, Novog Sada, Beograda, Sombora, do Slovenije.

Događaj je bio odlična prilika da se još jednom pokaže dobra saradnja Fondacije Tijana Jurić i Kancelarije za mlade Grada Subotice, i da njihovi mladi volonteri steknu još jedno iskustvo više. U organizaciji su učestvovali i volonteri firme Polipins kojima je ovo bila prva saradnja sa Fondacijom Tijana Jurić.

fondacija-tijana-juric-konferencija-o-bezbednosti-dece

Pored pokroviteljske uloge Miinistarstva za rad, konferenciju su pomogli Ministarstvo unutrašnjih poslova Srbije, Pokrajinski sekretarijat za socijalnu politiku, demografiju i ravnopravnost polova, Hotel Patria, kompanije Jiway, Voda Voda, a u ulozi medijskih pokrovitelja našli su se nacionalni internet portal Telegraf i subotički portal Subotica.com.

Bojana Latinović

Ostavite odgovor

Vaš email neće biti objavljen.

Ovo veb mesto koristi Akismet kako bi smanjilo nepoželjne. Saznajte kako se vaši komentari obrađuju.