„Ukradena bezbednost“ prvi put pred starijim sugrađanima

0 219

Fondacija Tijana Jurić održala je prvi put svoju tribinu „Ukradena bezbednost“ pred starijim sugrađanima, korisnicima Gerontološkog kluba Centar II.

Ova tribina na temu trgovine ljudima, trgovine organima, seksualne eksploatacije i pedofilije, do sada je održavana đacima srednjih škola i roditeljima.

– Na inicijativu Gerontološkog kluba danas smo održali jednu od naših najtraženijih tribina o najčešćim mogućim zloupotrebama ljudi, i drago nam je što smo mogli i njima da približimo sve opasnosti koje vrebaju na ulici – rekao je osnivač fondacije Igor Jurić.

ukradena-bezbednost-fondacija-tijana-juric3

Predstavljajući aktivnosti i ciljeve fondacije, svakodnevnu borbu za bolju bezbednost dece, on je na ovoj tribini prvi put govorio o savremenim mehanizmima i uređajima za sigurnost i potragu dece u slučaju njihovog nestanka.

– Ti mehanizmi se već dugi niz godina koriste u evropskim zemljama, ali njihova primena u Srbiji još nije moguća. Borimo se da to promenimo i da naša deca budu na istom nivou bezbednosti na kakvom su deca u nekim od evropskih zemalja. Želimo da smanjimo svaku šansu da ijedno dete nestane i da potraga, ako do toga dođe, bude bolja i efikasnija – rekao je Igor Jurić govoreći o sisitemu za uzbunjivanje AMBER Alert i GPS lokatorima za decu.

ukradena-bezbednost-fondacija-tijana-juric2

Novinar i pisac Vlada Arsić, autor nekoliko knjiga među kojima su „Armagedon“ i „Izgubljene u magli“ navodio je prisutnima konkretne slučajeve vrbovanja devojaka, njihovo uvođenje u lanac trgovine ljudima i tragičan kraj u kom one postaju žrtve trgovaca organima. Arsić je govorio i o pedofiliji koja je danas najrasprostranjenija preko interneta, koji predatorima predstavlja povoljan prostor za prikrivanje identiteta, stupanje u kontakt sa devojčicama i dečacima, i njihovo otuđivanje od porodice.

– Cilj predatora je, rekao je Arsić, da iskoriste zauzetost roditelja koji jure za egzistencijom i da za to vreme zloupotrebe dete koje nema iskustvo i pretvore ga u žrtvu.

ukradena-bezbednost-fondacija-tijana-juric

Nakon Subotice, Fondacija Tijana Jurić nastaviće održavanje tribine „Ukradena bezbednost“ i u drugim gradovima u Srbiji.

Više o tribini „ukradena bezbednost“ pročitajte OVDE

Bojana Latinović

Ostavite odgovor

Vaš email neće biti objavljen.

Ово веб место користи Акисмет како би смањило непожељне. Сазнајте како се ваши коментари обрађују.