Susret dece i pripadnika Specijalne antiterorističke jedinice

0 372

Nakon posete Specijalističkoj jedinici Odreda Žandarmerije u Novom Sadu pre godinu i po dana, Fondacija Tijana Jurić je nedavno u saradnji sa Ministarstvom unutrašnjih poslova Srbije, organizovala drugu posetu dece bezbednosnim strukturama u zemlji. Ovaj put, deca su posetila Specijalnu antiterorističku jedinicu (SAJ) i Policijsku brigadu Policijske uprave u Beogradu.

U fokusu ovih organizovanih poseta su deca iz manjih sredina koja nemaju priliku da, po ugledu dece iz urbanih sredina, prisustvuju manifestacijama i pokaznim vežbama koje bezbednosne jedinice povremeno organizuju na trgovima gradova u Srbiji.

Tridesetoro dece iz Osnovne škole „Čaki Lajoš“ u Bačkoj Topoli i Dečijeg sela „Dr Milorad Pavlović“ u Sremskoj Kamenici, u pratnji svojih nastavnika i Igora Jurića ispred Fondacije Tijana Jurić, dočekala je državna sekretarka MUP-a, Biljana Popović Ivković.

– Posebno mi je drago što smo ove godine pozvali decu iz Dečijeg sela, jer veliki broj njih nije imao priliku da oseti roditeljsku ljubav i tu vrstu pažnje. Važno je da znaju da u zemlji, pored njihovih nastavnika koji se o njima staraju svakodnevno, postoje i one osobe koje brinu o njihovoj bezbednosti. Treba da znaju kome mogu da se obrate, ako se ikada nađu u nevolji. Zahvalnost dugujemo Ministarstvu unutrašnjih poslova koje je razumelo našu želju i pomoglo nam da još jednu ideju sprovedemo u delo, rekao je Igor Jurić.

Nakon odgledanog filma i prezentacije o SAJ-u, učenici su obišli spomenik poginulim pripadnicima te jedinice. Pripadnici specijalne jedinice priredili su prikaz vežbe sa dresiranim psima, a nakon toga, pod punom balističkom zaštitom, izveli su taktično-pokaznu vežbu dinamičkog upada u zaposednuti objekat.

Zadivljena sinhronizacijom pripadnika SAJ-a i njihovom uvežbanošću, deca su se ohrabrila i ubrzo sama razgledala lakooklopna vozila, postavljala pitanja i fotografisala se.

U drugom delu posete Policijskoj brigadi Policijske uprave u Beogradu, prikazani su službeni konji koji su deo čete konjanika pri ovoj jedinici. Bila je ovo prilika da se deca na kratko nađu u ulozi konjanika, što je na njih ostavilo poseban utisak.

 

 

Ostavite odgovor

Vaš email neće biti objavljen.

Ово веб место користи Акисмет како би смањило непожељне. Сазнајте како се ваши коментари обрађују.