Prvi korak ka uvođenju sistema brze potrage za nestalom decom

0 2.444

Danas je održan prvi sastanak na temu sistema obaveštavanja javnosti u slučajevima nestale dece koji je inicirala premijerka Republike Srbije Ana Brnabić. Sastanku su, osim premijerke, prisustvovali i državni sekretar iz Ministarstva pravde Radomir Ilić i državna sekretarka iz Ministarstva unutrašnjih poslova Biljana Popović Ivković kao i Igor Jurić, osnivač Fondacije Tijana Jurić.

Sistem obaveštavanja javnosti u slučajevima nestale dece je jedna od gorućih tema u Srbiji. Premijerka Ana Brnabić je na sastanku izjavila da je neophodno da država pronađe način da brže i efikasnije deluje kada dođe do nestanka.

Prvi korak u pronalaženju najboljeg rešenja je formiranje radne grupe koju bi činili najstručniji ljudi iz Ministarstva pravde i Ministarstva unutrašnjih poslova. Očekuje se i pomoć stručnjaka iz sveta, iz zemalja u kojima već postoje posebni sistemi za alarmiranje javnosti i pronalazak nestale dece. Zajednički cilj je da se u što kraćem roku dođe do što efikasnijeg rešenja.

Osnivač Fondacije Igor Jurić izjavio je da je izuzetno zadovoljan ishodom pregovora.

,, Premijerka Srbije Ana Brnabić je prihvatila naše predloge i inicirala formiranje radne grupe koja će raditi na implementaciji ideje o sistemu brze potrage. Ovo je značajan korak ka poboljšanju bezbednosti dece u Srbiji.’’

Jurić smatra i da bi članovi Fondacije Tijana Jurić trebalo da zauzmu mesto u radnoj grupi  kako bi pratili rad, ali i doprinosili svojim iskustvom koje su stekli radeći na mnogobrojnim slučajevima nestale dece.

Državna sekretarka Ministarstva unutrašnjih poslova Biljana Popović Ivković izjavila je da je neophodno da bude sazvan još jedan sastanak čija bi glavna tema bio Registar nestalih lica i slučaj Eleonore Arežine, devojčice koja se vodi kao nestala već više od dve godine.

Timea Kukla

Ostavite odgovor

Vaš email neće biti objavljen.

Ово веб место користи Акисмет како би смањило непожељне. Сазнајте како се ваши коментари обрађују.