Predstavljamo platformu „Transformator“ – korisni alati za građane, organizacije civilnog društva i medije

0 35

Beogradska otvorena škola (BOŠ) u oktobru 2016. godine pokrenula je projekat „Civilno društvo za unapređenje pristupanja Srbije Evropskoj uniji – CS4EU“ kao podršku aktivnijem učešću organizacija civilnog društva i medija u procesu pristupanja Republike Srbije Evropskoj uniji (EU).

Projekat se sprovodi uz podršku Švedske, a trajaće do oktobra 2019. godine.

Ovim projektom BOŠ nastoji da proces pregovora Srbije sa EU učini vlasništvom svih građana i da ga poveže sa procesom kreiranja javnih politika. Na ovaj način će se uspostaviti okvir za društvene promene koje će omogućiti da građani prepoznaju korist od članstva Srbije u EU. Kroz ovaj projekat biće obezbeđena podrška za razvoj organizacija civilnog društva i medija u zastupanju interesa lokalnih zajednica u procesu pristupanja EU, navode u Beogradskoj otvorenoj školi.

U periodu od tri godine projekat će uključiti 45 organizacija civilnog društva i medija sa teritorije čitave Srbije u mrežu partnera. Upravo te organizacije radiće na povećanju uloge civilnog društva u zastupanju interesa lokalnih zajednica u procesu evropskih integracija, obezbeđivanju demokratskog uticaja civilnog društva na javne vlasti i unapređenju kvaliteta učešća javnosti u procesu donošenja odluka i pregovorima sa EU. Osim toga, organizacije-partneri ovog projekta, težiće svojim aktivnostima ka unapređenju javne debate i informisanosti građana o procesu evropskih integracija.

Poseta organizacija civilnog društva i medija institucijama u Briselu
Poseta organizacija civilnog društva i medija institucijama u Briselu

U projekat su trenutno uključene organizacije:

ONLAJN PLATFORMA – TRANSFORMATOR.BOS.RS

U sklopu projekta razvijena je i posebna onlajn platforma za pomoć organizacijama civilnog društva i medijima, ali i za informisanje javnosti o aktuelnostima na projektu – www.transformator.bos.rs

Na platformi se nalazi i nekoliko korisnih alata:

MAPE  – Mape sadrže sve realizovane inicijative koje je podržala Beogradska otvorena škola

KALENDAR – Informacije o aktuelnim konkursima za podršku projektima organizacijama civilnog društva (OCD) i medijima

DOKUMENTI – Međunarodni sporazumi, zakoni, izveštaji, smernice, strategije, razvrstani po tematskim oblastima, obuhvaćenim Programom podrške civilnom društvu i medijima u oblasti evropskih integracija

VAŽNE ADRESE – Kontakti institucija javne vlasti i kontakti potencijalnih izvora sredstava za OCD i medije

Izgled platforme Transformator.bos.rs
Izgled platforme Transformator.bos.rs

Fondacija Tijana Jurić kao jedna od organizacija civilnog društva uključena je u ovaj program svojim projektom „Institucionalna podrška Fondaciji Tijana Jurić – unapređenje bezbednosti dece u skladu sa evropskim standardima“.

Na koji način će ovaj projekat unaprediti bezbednost dece, saznajte OVDE

Bojana Latinović

Ostavite odgovor

Vaš email neće biti objavljen.