Osobe treće životne dobi postaju aktivne u digitalnom svetu

0 341

Fondacija Tijana Jurić nastavlja sa edukacijama osoba treće životne dobi na temu bezbednog korišćenja interneta i pomaže im u razvoju digitalnih kompetencija.

Učesnici obuka su sad još zadovoljniji jer im u tome pored predavača Fondacije pomažu i volonteri, studenti Fakulteta poliičkih nauka u Beogradu. Zahvaljujući saradnji sa ovim fakultetom, kroz međugeneracijsku saradnju i razmenu iskustava, dobit imaju i studenti i penzioneri.

Studentkinja Fakulteta političkih nauka Marija Vojinović kao motivaciju za volontiranje navodi želju da pomogne onima kojima je pomoć zaista potrebna.

,,Prvenstveno me je motivisala želja starijih ljudi da pored životnog iskustva koje imaju idu u budućnost sa tehnologijom. A sa druge strane, Fondacija Tijana Jurić omogućava volonterima sticanje novih prijatelja, strpljenje za rad sa ljudima u nekoj opuštenoj atmosferi i utvrđivanje našeg već stečenog znanja”, dodaje Marija.

Pored Marije, pozivu za volontiranje odazvalo se još osam studentkinja.

Fondacija Igor Jurić
Volonteri pomažu osobama treće dobi.

Program se realizuje u okviru projekta „Sigurna starost” koji Fondacija Tijana Jurić sprovodi uz podršku Ministarstva trgovine, turizma i telekomunikacija. Građani trećeg doba do sada su imali mogućnost da nauče kako se pravilno koriste mreže Fejsbuk, Skajp i kako da komuniciraju putem elektronske pošte. Pored komunikacije, imali su mogućnost da nauče kako sami da naprave naloge na njima.

 

Fondacija Igor Jurić
Zadovoljni i volonteri i polaznici obuke.

Rade Ječinac (83) jedan od polaznika navodi da mu ne predstavlja problem to što svakog vikenda dolazi autobusom sa Novog Beograda do Starog grada. Kako kaže, bilo mu je simpatično što neko obraća pažnju na stariju populaciju.

,,Kad sam video da se u novinama govori o kursevima pri opštini Stari grad, a u saradnji sa Fondacijom Tijana Jurić, to me je onda podstaklo da ih pitam da li postoji mogućnost da i mene priključe, pošto ne pripadam opštini Stari grad. Srećom, iz fondacije su mi odgovorili na jedan vrlo ljubazan način i sada pohađam kurs”.

Rade ne krije da je imao  predznanje, ali kaže da ako se ne obnavlja, gradivo se lako zaboravi.

 

,,Ovde sam uspeo neke stvari da potvrdim, malo lakše i slobodnije da to radim, jer kad čovek sam radi na računaru uvek je bojazan da nešto ne pokvari, obriše. Danas sam naučio da otvorim profil na Fejsbuku. U tome su mi pomogli studenti, koje moram da pohvalim“.

Fondacija Igor Jurić
Polaznici obuke slušaju o bezbednosti na internetu.

U grupi sa Radetom zatekli smo i Jovana Dedejića (65). On je takođe imao samo reči hvale, kako za fondaciju, tako i za predavače i studente na ovom projektu.

„Sad ću penzionerima poručiti da se upišu na kurs kompjutera i da se ne predaju. Kad se hoće, sve se može naučiti” , kaže Jovan na kraju razgovora.

Realizacija projekta „Sigurna starost” otpočela je krajem prošle godine, a završetak se očekuje u septembru. Kao potvrdu o stečenom znanju, svi polaznici će dobiti sertifikat.

 

 

Tekst: Katarina Milovanović, studentkinja Fakulteta političkih nauka u Beogradu

Ostavite odgovor

Vaš email neće biti objavljen.

Ovo veb mesto koristi Akismet kako bi smanjilo nepoželjne. Saznajte kako se vaši komentari obrađuju.