Održan sastanak sa Ministarstvom pravde povodom uvođenja Amber Alerta

0 3.194

Slavica Radovanović, bivši pukovnik i diplomirani spec. pedagog je stručna saradnica i predstavnica Fondacije na sastancima sa Ministarstvom pravde i Ministarstvom unutrašnjih poslova povodom uvođenja Amber Alerta u Srbiju.

Predstavnici Fondacije „Tijana Jurić“ sastali su se u utorak, 25.08. sa ministarkom Ministarstva pravde, gospođom Majom Popović i njenim saradnicima, povodom uspostavljanja sistema Amber Alert u Srbiji.

Tom prilikom ministarka Popović istakla je da podržava inicijativu za uvođenje i uspostavljanje sistema Amber Alert, ali da smatra da je policija institucija koja bi trebalo da bude nosilac aktivnosti vezanih za postupanje i reagovanje u slučaju prijavljivanja nestanka i otmice dece, imajući u vidu da je policija organ otkrivanja krivičnih dela, dok je tužilaštvo institucija u čijoj nadležnosti je procesuiranje počinioca krivičnih dela.

Ministarka je obećala je da će pozvati i kontaktirati ministra Ministarstva unutrašnjih poslova, Aleksandra Vulina i predložiti da se utvrdi da li u Ministrastvu unutrašnjih poslova postoji pravni akt koji uređuje ovu oblast.

Sledeći korak bi bilo formiranje Radne grupe u kojoj će biti uključeni predstavnici svih nadležnih ministarstva i institucija koje će preduzimati aktivnosti na izradi pravnog akta i drugih propisa koje će urediti uspostavljanje Amber Alerta, sa preciznim i konkretnim nadležnostima i postupanjima svih onih u čijoj nadležnosti će biti sprovođenje ovog sistema.

Nakon razgovora sa ministrom Vulinom, ministarka Popović će obavestiti osnivača Fondacije, Igora Jurića o ishodima sastanka.

Na sastanku je takođe dogovoreno da će se predstavnici Fondacije i predstavnici Ministarstva pravde, u narednom periodu, sastajati svake druge nedelje kako bi razmenili informacije u kojoj fazi  je sprovođenje inicijative uvođenja Amber Alert sistema u Srbiji.

Slavica Radovanović

Ostavite odgovor

Vaš email neće biti objavljen.

Ovo veb mesto koristi Akismet kako bi smanjilo nepoželjne. Saznajte kako se vaši komentari obrađuju.