Odluka fondacije: 2. festival „Glas anđela – Tijana Jurić“ u Bajmoku

0 1.014

Drugi festival „Glas anđela – Tijana Jurić“ biće održan od 17. do 19. juna 2016. u sportskom centru u Bajmoku, mestu u blizini Subotice u kom je Tijana provela detinjstvo i poslednji letnji raspust.

Centralni deo, kao i tokom prvog festivala održanog 2015. u mestu Svetozar Miletić, obeležiće takmičenje mladih, uzrasta do 16 godina starosti u izvođenju etno pesama.

bajmok

Održavanju samog festivala prethodiće audicije koje će biti održane u nekoliko gradova. Stručni muzički žiri, principom selekcije izabraće 10 najboljih kandidata koji će se pojaviti drugog dana festivala i nadmetati se za „Glas anđela“.

Festival u Bajmoku biće otvoren 17. juna u večernjim satima pozorišnom predstavom „Indigo“ koju će izvesti glumci Branislav Lečić, Marija Vicković i Danica Maksimović.

Drugog dana festivala, na bini postavljenoj na stadionu u Bajmoku, pored takmičenja dece nastupiće i Narodni orkestar pod upravom Vlade Panovića, izvođač etno muzike Danica Krstić iz Kragujevca, pevačka grupa „Zlatovez“ iz Subotice i glumac Predrag Miki Manojlović. Prošlogodišnju pobedničku numeru izvešće Katarina Novaković kojoj je po oceni stručnog žirija pripala nagrada „Glas anđela – Tijana Jurić“ u 2015.

Trećeg dana, u nedelju 19. juna, kulturno-umetnički program će otpočeti koncertom Gradskog narodnog orkestra „Spomenar“ iz Sombora, nakon čije izvedbe će se na binipojaviti pevači Tijana Bogićević, Mark „Sing-Sing“ Robertson i Aleksa Jelić. U nastavku programa, u organizaciji Dečijeg pozorišta iz Subotice, biće održana pozorišna predstava za najmlađe.

drugi-festival-glas-andjela-tijana-juric-bajmok

Javni servis Srbije, RTS ili RTV, pripremiće specijalnu emisiju o Drugom festivalu „Glas anđela – Tijana Jurić“.

Sloganom „kulturom protiv nasilja“ festival će, iz mesta u kom je Tijana nestala, poslati snažnu poruku suprotstavljanja nasilju nad decom i istovremeno promovisati tradiciju etno pevanja. Namera je da se na ovaj način svake godine sve veći broj dece motiviše da se aktivno uključe u kulturno-umetnička i pevačka društva koja neguju talente i tradicionalne vrednosti.

Realizacijom festivala teži se i unapređenju humanitarniih aktivnosti te praktičan primer predstavlja i godišnju stipendiju koju pobedniku festivala obezbeđuje Fondacija „Tijana Jurić“ uz podršku prijatelja i donatora.

Sa ciljem da kulturni sadržaji budu u potpunosti dostupni deci u Bajmoku i okruženju, celokupan muzički, pozorišni i filmski program Festivala besplatni su za sve posetioce čime festival opravdava želju za društvenom odgovornošću.

Ideja da se jedan ovakav festival organizuje, potekla od Tijaninih afiniteta prema etno muzici s obzirom na to da je posle završene osnovne, upisala Srednju muzičku školu, na smerovima violončelo i etnomuzikologija. Etno muzika je bila njena velika ljubav i trebala je biti profesija kojom će bi se kasnije tokom života bavila.

Festival je prilika da, simbolično, druga deca pevaju za nju održavajući uspomenu na prerano i tragično ugašen mladi život.

1festival-glas-andjela-tijana-juric-pobednica-katarina-novakovic
Prošlogodišnja pobednica festivala – Katarina Novaković

Kako da se prijavite za učešće na festivalu pročitajte OVDE

Ostavite odgovor

Vaš email neće biti objavljen.

Ово веб место користи Акисмет како би смањило непожељне. Сазнајте како се ваши коментари обрађују.