„Nasilje nema opravdanja“ do sada u Bajmoku, Subotici, Bečeju…

2 1.474

Treća po redu predstava „Nasilje nema opravdanja“ u organizaciji Fondacije „Tijana Jurić“ izvedena je pred učenicima Osnovne škole „Sever Đurkić“ u Bečeju.

U prvoj fazi saradnje Fondacija je u saradnji sa Centrom za razvoj neformalnog obrazovanja građana obezbedila pet predstava za izvođenje u osnovnim školama. Pre škole u Bečeju, glumački tandem – Milijanu Makević i Marka Markovića, gledali su i osnovci škola „Vuk Karadžić“ u Bajmoku i „Ivan Goran Kovačić“ u Subotici, a preostale dve biće izvedene početkom drugog polugodišta.

fondacija-tijana-juric-nasilje-nema-opravdanje-becej (7)

U svakoj od navedenih škola, glumci su ostavili snažan utisak na decu improvizujući preko 120 scena nasilja – vršnjačkog, nasilja u porodici, u partnerskim odnosima, na ulici…

Predstava „Nasilje nema opravdanja“ autorsko je delo glumca Zijaha Sokolovića, koji je scenario pisao u saradnji sa psiholozima i socijalnim radnicima.

fondacija-tijana-juric-nasilje-nema-opravdanje-becej (22)

Na godišnjem kongresu Mreže zemalja EU za prevenciju kriminaliteta, održanom u Litvaniji 2013. godine, ova predstava je proglašena najboljim projektom u Evropskoj Uniji u prevenciji kriminaliteta i nasilja u porodici.

Glumac Marko Marković kaže da se deca kroz formu predstave informišu o vrstama nasilja i posledicama koje ostaju nakon nasilnih reakcija.

fondacija-tijana-juric-nasilje-nema-opravdanje-becej (18)

Izvođenjem i improvizovanjem nasilnih scena, glumci navode decu da se zamisle i prepoznaju nasilje, jer time postaju društveno osvešćena bića.

Predstava nema scenografiju i izvodi se u učionici koliko traje jedan školski čas – 45 minuta. Marković kaže da je učionica vrlo važan deo projekta i da je odabrana za „scenu“ zbog jačeg utiska koji deca stiču u malom prostoru, jer su na par koraka od glumaca.

fondacija-tijana-juric-nasilje-nema-opravdanje-becej

U tom bliskom kontaktu, nailazili su na neočekivane reakcije dece.

– Fascinantna je činjenica da smo nailazili na decu koja se eksplicitnim primerima nasilja otvoreno smeju i navijaju za nasilje. Kasnije smo saznali da je to odbrambeni mehanizam i da ta deca nažalost trpe jedno od nasilja – ispričao je Marković.

fondacija-tijana-juric-nasilje-nema-opravdanje-becej (17)

Nakon odigranih predstava, sa učenicima se razvija diskusija o tome šta su u predstavi videli i naučili, da li su u svom okruženju nekada prepoznali nasilje i šta bi u tim situacijama trebali da urade.

Bojana Latinović

2 Komentara
  1. MARIA kaže

    sta da radim kad odrasla cerka ne komunicira sa majkom 8 godina i na da unuka ni da vi di ni da popricam, imam 87 god kad pokusam da se javim ona se dere i izmislja gluposti ,na ulici se pravi da me ne vidi niti se javi.I jos zivim sama i zdravlje i zivcin nstradaju zbog nje.hvala vam

  2. maria kaže

    vec sam slala komentar

Ostavite odgovor

Vaš email neće biti objavljen.

Ово веб место користи Акисмет како би смањило непожељне. Сазнајте како се ваши коментари обрађују.