Milan Savanović: Ovo je moj doprinos da se Tijana nikada ne zaboravi

0 300

 Subotičku muzičku scenu osamdestih godina obeležila je grupa „Sonori“, koja je možda imala i najviše uspeha sa ovih prostora u bivšoj Jugoslaviji, a čiji je vođa bio Bajmočanin, Milan Savanović, kompozitor, tekstopisac i aranžer. Snimio je 42 pesme, a pred slušaocima se našla i pesma koju je posvetio Tijani.

Svirepo ubistvo Tijane Jurić, petnaestogodišnje devojčice plavih očiju i božanskog osmeha potreslo je ne samo Srbiju, nego i čitav svet, a njen lik ostao je duboko urezan u srca svih ljudi. Bila je izuzetno muzički talentovano dete, svirala violončelo i imala glas „slavuja“. Bajmočanin, Milan Savanović, kompozitor, tektopisac i aranžer, napisao je tekst i muziku za pesmu posvećenu Tijani Jurić pod nazivom „Bila sam dete“.

snimanje-pesme-studio-k-23

Pesma je nastala, priča Milan Savanović, jedne noći dok je tuga obavijala Bajmok.

– Imam blizance Jovana i Monju, koji imaju 13 godina. Zajedno su sa Tijanom ove godine letovali na moru u Buljaricama. Mnogo su je zavoleli i stalno su mi, kada je nestala, pričali kako je lepo pevala i zabavljala decu u kampu. I sam sam čuo snimke pesama koje je Tijana pevala na društvenoj mreži. Bio sam fasciniran snagom njenog vokala. Sama ideja da napišem pesmu potekla je od moje dece, jer smo svi bili pokošeni tugom zbog svega što se Tijani dogodilo i to u našem Bajmoku, koji je i ona mnogo volela i rado ovde dolazila – priča Milan Savanović.

Odmah tu noć, nastavlja priču Savanović, kada su deca zaspala, počele su da se nižu jedna za drugom reči i stihovi pesme koja je bila drugačija od svih koje je do sada napisao.

– Pesma je do jutra bila gotova. Prvi su je pročitali Jovan i Monja. Suze na njihovom licu govorile su više od ijedne reči. Zato sam odlučio da je snimim, a ovo je moj doprinos da se Tijana nikada ne zaboravi i jedan od načina da se sačuva uspomena na nju – kaže Savanović.

Milan Savanović je, inače, bio vođa grupe „Sonori“ koja je obeležila subotičku muzičku scenu osamdesetih godina i verovatno bila jedna od najpoznatijih grupa sa ovih prostora u bivšoj Jugoslaviji. Svira bubnjeve i gitaru, a za „Sonore“ je napisao 42, a otpevao 41 pesmu. Onu jednu otpevao je Željko Bebek.

– „Sonori“ u sastavu Dragan Bećar, bas gitara, Slobodan Bajramović, solo gitara i ja snimili smo četiri singla i tri albuma. Najčešće sam sarađivao sa Lazom Ristovskim i Ljubomirom Ninkovićem. Najviše od svega u pesmi cenim dobar tekst, a najviše volim balade. Pre devet godina formirao sam grupu „Sever Stars Band“ koja ima šest vokalnih solista – zaključuje Milan Savanović.

Milan Savanović, autor pesme “Bila sam dete”

Sever stars band & Mika, Nera, Saša – Bila sam dete

Vesna Ivošević

Ostavite odgovor

Vaš email neće biti objavljen.

Ово веб место користи Акисмет како би смањило непожељне. Сазнајте како се ваши коментари обрађују.