Počinje podizanje jedinstvenog parka – arboretuma „Tijana Jurić“

0 1.332

Na mestu nekadašnje divlje deponije na putu za Sombor, gde je pre dve i po godine Tijana Jurić tragično izgubila život, u budućnosti će biti podignut jedinstveni arboretum. Zahvaljujući zalaganju Opštine Sombor, ova lokacija je u prethodnom periodu temeljno očišćena, uklonjeni su smeće i otpad, a radnici JKP „Zelenilo“ posadili su prvih 150 sadnica.

Reč je o donaciji Rotary kluba Sombor.

– U dogovoru sa Opštinom Sombor preduzeli smo prve korake da ova lokacija u budućnosti postane oaza zelenila i retkih vrsta drveća. Prošlost ne može da se izbriše, ali moramo da gledamo u vreme ispred nas, da ispravimo šta možemo. Cilj Fondacije Tijana Jurić, od prvog dana njenog rada, jeste da sve ono loše što se desilo, na neki način dobije smisao u budućnosti. Želimo da ovo bude mesto na kojem će se prvenstveno okupljati mladi i naš zadatak je da u periodu pred nama to i ostvarimo, pojasnio je Igor Jurić.

S obzirom na činjenicu da je ova lokacija dugo godina bila divlja deponija, zemljište je prilično zagađeno i nije bilo moguće realizovati prvobitnu ideju Fondacije o podizanju sportsko-rekreativnog centra na otvorenom. Reč stručnjaka je presudila, i po njihovoj preporuci ovde će biti podignut arboretum, zbirka retkih vrsta drveća i biljaka, koji će služiti edukaciji učenika poljoprivrednih škola, ali će biti i jedinstveno mesto za sve ostale ljubitelje prirode.

U budućem arboretumu naći će se raznovrsne i retke vrste drveća i grmova koji će biti zasađeni u skladu sa rečima struke. Ova lokacija nalazi se uz lokalni put između naseljenih mesta Čonoplja i Svetozar Miletić, i udaljena je desetak kilometara od Sombora.

 

Ostavite odgovor

Vaš email neće biti objavljen.

Ово веб место користи Акисмет како би смањило непожељне. Сазнајте како се ваши коментари обрађују.