Godine zveri

4 649

Vest da će Ninoslav Jovanović (32), frizer iz sela Malče kod Niša koji je 2005. godine oteo i seksualno zlostavljao dve devojčice, uskoro izaći na slobodu, zabrinula je žitelje Niša i okoline. Reklo bi se, bez razloga, jer sam podatak da će Jovanović izaći dve godine ranije (osuđen na tada maksimalnih 15 godina), očito govori o tome da je neko procenio da se u međuvremenu pokajao, shvatio težinu počinjenog dela i da nema bojazni da bi ubuduće mogao da ponovi nešto slično. Samo, da li je baš tako?!


Ono što brine roditelje u Brzom Brodu i okolnim selima nije samo rečenica koju je „niški berberin“ izgovorio prilikom hapšenja („vratiću se i tek tada ćete videti šta ću da uradim“), već i podatak da je oba zločina počinio u trenutku kada je još bio na uslovnoj slobodi (prethodno je, zbog niza prevara i silovanja jedne žene i deteta, već proveo 11,5 godina u zatvoru). S toga i ne čudi što mnogi u njemu vide tempiranu bombu koja bi, u dodiru sa slobodom, lako mogla da zavije u crno još neku porodicu.

godine-zveri-fondacija-tijana-juric

Da nije reč o paranoji ili bezrazložnom strahu potvrđuje i hronologija monstruoznih događaja, svih onih godina zveri, u kojima su počinioci po pravilu bili i povratnici. Podsetimo se, recimo, Gorana Ilića koji je u selu Parcani, 2001. godine, ubio petnaestogodišnju devojčicu Dušicu Ilić tako što joj je presreo na putu do kuće i uvukao u šiblje. Devojčica se branila, pa ju je ubio udarajući kamenom u glavu. Silovao je mrtvu. A samo nekoliko meseci ranije, nakon amnestije, pušten je sa robije na kojoj je bio zbog dva okrutna ubistva.

Još gore je prošla trinaestogodišnja devojčica iz Batajnice, Tamara Ivanović, koja je zaklana kada je prišla čoveku koji je ležao na zemlji, u želji da mu pomogne. Ubica, Dragan Nikolić Čombe (51) izbo ju je nožem 19 puta u srce i leđa, samo da bi se dokopao mobilnog telefona koji je sutradan, na pančevačkoj pijaci, prodao za hiljadu dinara. Prethodno je, u Opovu, silovao i dvanaestogodišnju devojčicu.

Pedesetdvogodišnji Mladen Ogulinac iz Ledinaca izveo je u pidžamici, iz njene kuće, osmogodišnju Mariju Jovanović, silovao je, a zatim zadavio tako što je u njeno telašce ugurao čitav jorganski čaršav. I on je prethodno robijao zbog silovanja.

I dosije ubice Ivane Podraščić (14), Darka Kostića, prepun je monstruoznih zločina. Između ostalog, silovao je i staricu u sedmoj deceniji života, tako što ju je najpre zlostavljao, a nakon obljube i urinirao po njoj.

A šta tek reći za dvadesetosmogodišnju zver iz Vratarnice kod Zaječara, Vladicu Rajkovića koji je ubijao i pre nego što se dokopao trogodišnje Anđeline Stefanović, koju je silovao, a zatim joj kamenom zdrobio glavu i pocepao utrobu.

Nažalost, ovo je samo deo spiska zastrašujućih priča na kojem bi mogli da pozavide i najveći majstori horora. I premda je većina počinioca osuđena na maksimalne kazne zatvora koje su važile u tom trenutku, očito da su mnogi od njih dočekali da izađu na slobodu. Da izađu i ponovo ubiju.

I dok stručna javnost i dalje polemiše o tome koja bi kazna bila primerena za ovakve zločine, jedna se nameće kao najprirodnija i jedina moguća – doživotni zatvor bez mogućnosti pomilovanja! Možda će pravnici, psiholozi, pobornici ljudskih prava i drugi stručnjaci u tome pronaći i određene manjkavosti, ali jedno je izvesno: onaj ko je jednom ubio dete ili počinio drugi stravični zločin, nikada više neće biti u prilici da to ponovi. Sve drugo je teoretisanje, eksperimentisanje i igranje. Igranje sa životima onih koji još nisu ni stigli da požive.

Autor: Vlada Arsić

4 Komentara
 1. Vesna kaže

  Doživotna robija bez mogućnosti pomilovanja je minimum ! Ja bih vratila smrtnu kaznu za takve monstrume! Kakva ljudska prava? Kakvi bakrači? Oni su izgubili sva ljudska prava onog momenta kada su počinili ta gnusna, čoveka nedostojna dela.

 2. v kaže

  a sta je sa Milicom Barasanin iz Subotice? Vec 7 godina a ni ne zna se njen ubica, pomelo se pod tepih???????

 3. Mark kaže

  Uvesti dozivotan zatvor sto pre.Jer na gore pomenute monstrume se ta kazna nece moci primenjivati jer nijedna kazna ne moze da se primenjuje retroaktivno.Dodao bi da kazna treba vaziti iako je pocinilac maloletan.Pre neki dan bilo je 20 godina od ubistva trinaestogodisnjeg Dusana Jovanovica.Ubili su ga 2 sedamnaestogodisnjaka iz ciste obesti(odnosno samo zato sto je rom,a i da nije nasli bi oni neki razlog).Dobili su 10 godina a izasli za 6.5 godina.Eto koliko vredi ljudski zivot.
  Setimo se i masovnog ubice Marinka Magde.Njegove zrtve su bile i mala deca.Sreca u nesreci je sto je uhapsen i osudjen u Madjarskoj gde postoji dozivotna robija.U Srbiji bi bio osudjen na 40 godina i izasao 2034.

 4. Jelena kaže

  Treba sve to na Gori nacin muciti DOZIVOTNO DA SE SETE STA SU MONSTRUMI URDAILI DA NIKAD NE VIDE BELOG SVETA

Ostavite odgovor

Vaš email neće biti objavljen.

Ovo veb mesto koristi Akismet kako bi smanjilo nepoželjne. Saznajte kako se vaši komentari obrađuju.