Fondacija Tijana Jurić predstavila javnosti Registar nestalih lica Srbije

1 311

Fondacija Tijana Jurić predstavila je danas javnosti Registar nestalih lica Srbije, jedinstvenu bazu za prikupljanje podataka i fotografija svih odraslih nestalih lica, i zasebno nestale dece, sa ciljem njihove vidljivosti i uključivanja javnosti u njihovu potragu.

O Registru koji će biti pokrenut još u toku ovog meseca u vidu web stranice na adresi www.nestalisrbija.rs, danas su govorili Njena ekselencija Julia Feeney, ambasadorka Australije u Srbiji, osnivač Fondacije Tijana Jurić, Igor Jurić, otac nestale devojčice Barbare Vitez, Endre Vitez, i urednik stranice – Registra, Bojana Latinović.

IMG_2739

– Pokretanjem jedinstvenog Registra, Fondacija Tijana Jurić ostvaruje jedan od primarnih strateških ciljeva usmerenih na poboljšanje potrage za nestalim licima. Nakon usvajanja „Tijaninog zakona“ koji je potragu za nestalom decom i maloletnim licima učinio efikasnijom, logično je bilo da nastavimo sa traženjem novih mogućnosti i mehanizama koji će dodatno poboljšati potragu za nestalima u Srbiji. Od 2015. godine do danas beležimo desetine slučajeva nestale dece koja su nam bila prijavljena, a koja su, brzim alarmiranjem javnosti, ubrzo nakon toga pronađena i vraćena svojim porodicama. Upravo ti slučajevi potkrepili su naš stav da će uključivanje šire javnosti u potragu kroz osnivanje jedinstvenog Registra, znatno doprineti bržoj i efikasnijoj potrazi za nestalim licima, pre svega decom, rekao je Igor Jurić.

On je dodao i da je Ministarstvo unutrašnjih poslova Srbije upoznato sa pokretanjem Registra, te da očekuje njihovo uključivanje i zajedničku saradnju kao i u svim prethodnim projektima koji su se ticali bezbednosti dece.

– Cilj pokretanja Registra jeste vidljivost velikog broja nestalih lica čiji podaci i fotogafije, mimo policijske evidencije, u većini slučajeva javnosti nisu dostupne. Pokretanjem registra, Fondacija ujedno podiže svest javnosti o nestancima lica kao svakodnevnoj pojavi, istakla je Bojana Latinović.

Prilikom izrade srpskog Registra nestalih lica, sagledavani su modeli registara zemalja u okruženju, ali i evropskih država. Ipak, kao primer dobre prakse u velikoj meri pokazao se Nacionalni registar nestalih osoba Australije, zbog čega je osnivanje Registra nestalih lica Srbije svesrdno podržala Ambasada Australije u Srbiji.

-Drago nam je što su u Registar nestalih lica Srbije uneti primeri dobre prakse iz Australije. Osim toga, nadam se da će Registar biti na usluzi svim građanima Srbije i da će doprineti efikasnijoj potrazi i pronalaženju nestalih osoba. Želela bih da ovom prilikom pohvalim rad Fondacije Tijana Jurić. Sigurnost i bezbednost dece jesu prioritet, i svi mi – roditelji, nastavnici, policija, vlada – svaki član društva, imamo svoju ulogu u njihovom stvaranju, istakla je ambasadorka Australije Julia Fenney.

IMG_2740

Barbara Vitez, devojčica iz Sente koja je nestala 25. novembra pod još uvek nerazjašnjenim okolnostima, prva je nestala osoba koja je uneta u Registar nestalih lica Srbije, uz dozvolu njene porodice. Njen otac, Endre Vitez, podržao je danas javno osnivanje ovog Registra i napore Fondacije Tijana Jurić da poboljša zakonske uslove i uvede nove mehanizme u potragu za nestalom decom.

IMG_2738

Nakon puštanja Registra u rad, građani Srbije imaće priliku da na web stranici www.nestalisrbija.rs ostave podatke o nestalom licu, ukoliko istim raspolažu, i time daju doprinos boljoj i efikasnijoj potrazi.

logo-nestali

1 Komentar
  1. Marica kaže

    OVO je odavno trebasla da bude briga ove NASE drzave!

Ostavite odgovor

Vaš email neće biti objavljen.

Ово веб место користи Акисмет како би смањило непожељне. Сазнајте како се ваши коментари обрађују.