Fondacija Tijana Jurić predala predlog za uvođenje kazne doživotnog zatvora

4 194

Igor Jurić osnivač Fondacije „Tijana Jurić“ i Predrag Mihailović glavni i odgovorni urednik „Blica“ predali su predsednici Skupštine Srbije Maji Gojković predlog izmene Krivičnog zakonika kojim se zahteva uvođenje kazne doživotnog zatvora za ubistvo i silovanje deteta do 14 godina, maloletnog lica do 18 godina i trudne žene.

Pre toga, oni su zajedno sa Majom Atanasković pravnom zastupnicom Fondacije „Tijana Jurić“ u Medija centru u Beogradu, objasnili šta sve njihov predlog podrazumeva.

„Treba da budemo svesni da su naša deca dala život da se nešto promeni. Oni su sebe žrtvovali i prošli kroz tragične smrti. Hajde onda da se mi odrasli pokrenemo u napravimo neki konkretni korak“, izjavio je Igor Jurić predstavljajući predlog izmene Krivičnog zakona, koji je početkom marta Fondacija „Tijana Jurić“ pokrenula u saradnji sa dnevnim listom „Blic“.

Fondacija Tijana Juric_02

Igor Jurić kazao je da onaj kome se nije desila tragedija da ostane bez deteta, ne može da razume kako jedna majka pati kada izgubi svoje dete.

– Koliko je njoj tada teško i šta sve u tišini svoga doma proživljava kada se tako nešto desi. Zbog svih majki ove zemlje, ne samo dece kojima se to desilo, već zbog svih majki mi imamo obavezu da učinimo nešto, da se ne završava sve samo na rečima – kazao je on i dodao da će ukoliko predlog ne uđe u skupštinsku proceduru pokrenuti peticiju sa 500.000 potpisa, koja će biti saopštena 15. septembra na drugoj konferenciji Bezbednosti dece u Subotici.

Jurić je dodao da su danas otvorili Fejsbuk stranicu „Kazna doživotnog zatvora“ putem koje će se javnost informisati o toj inicijativi.

Pravna zastupnica Fondacije „Tijana Jurić“ Maja Atanasković rekla je da predlog izmene krivičnog zakonika za delo teškog ubistva podrazumeva da se pored zatvorskog minimuma od 10 godina predvidi i mogućnost uvođenja kazne doživotnog zatvora za ubistvo deteta i trudne žene, za ubistvo maloletnog lica na svirep i podmukao način i za silovanje i obljubu nad nemoćnom licem ili detetom.

Maja Atanasković je kazala je da je po trenutno važećem krivičnom zakonodavstvu kazna za najteža krivična dela minimum 10 godina i da sud ima mogućnost da ublaži kaznu do sedam godina.

– Smatramo da je za ova krivična dela to neadekvatna sankcija i zato imamo predlog da se za četiri krivična dela onemogući izricanje kazne ispod zatvorskog minimuma koji je 10 godina kao i da se zabrani mogućnost uslovnog otpusta tim licima – istakla je Maja Atanasković.

Glavni i odgovorni urednik „Blica“ Predrag Mihailović je kazao da su u svim slučajevima ubistva dece u pitanju bili povratnici i da je taj list zato podržao kampanju promene predloga krivičnog zakonika.

– Kada je gospodin Igor Jurić došao kod mene i predložio inicijativu trebalo mi je otprilike trideset sekundi da kažem da je to nešto što bismo mi podržali i ušli sa njim u celu tu priču, ne samo zato što smatram da je to važno, već zato što znam da bez ozbiljne podrške medija on sam i njegova fondacija ne bi mogli da izguraju ovakav predlog. Ja sam isto roditelj i mislim da je ovo jedna od onih stvari gde ne treba da stojimo sa strane, već treba da se uključimo koliko god možemo, a „Blic“ kao jedan društveno odgovoran medij treba i mora da radi na ovakvim stvarima – zaključio je on.

VUČIĆ: KONSULTOVAĆU STRUČNJAKE PO PITANJU DOŽIVOTNE KAZNE

Premijer Srbije Aleksandar Vučić rekao je danas da će konsultovati pravne stručnjake po pitanju predloga Fondacije Jurić za uvođenje kazne doživotnog zatvora za ubice koji su silovali decu, ali da ne može da obećava nešto što nije realno, jer pravni poredak mora da postoji.

– Iako to ljudima deluje kao potpuno normalno, ne smete da rušite pravni poredak. Morate da ostavite pravnom poretku da postoji u formi u kojoj je, a ne da se donose izmene zakona svake godine. Lično sam spreman, ali želim da vidim šta o tome misle stručnjaci – rekao je Vučić podsetivši da je u Srbiji maksimalno propisana kazna do 40 godina zatvora za to delo i da se sa Igorom Jurićem već razgovaralo mnogo puta o predlogu doživotnog zatvora.

Premijer je rekao da će o izmenama zakona razgovarati sa ministarkom pravde da vidi kako bi to pitanje moglo da se uredi, napominjući da ne voli da obećava stvari koje nisu realne.

Izvor: Blic.rs

4 Komentara
 1. Mark kaže

  Samo bi jedno pitanje postavio.Sta ako je pocinilac *dete*?Ako dete siluje dete ili odraslu zenu.A ima mnogo slucajeva.Jer i njima dozivotnu?Ja sam ZA.Kao u USA.Ako si sposoban da pocinis zlocin sposoban si i da odgovaras.

 2. ППНС kaže

  Разуме ли неко како трајно уклањање предатора (најчешће повратника на место злочина) руши „правни поредак“? И треба тих пола милиона потписа!

 3. suzana kaže

  PA!!!!!!ne mogu da verujem da dosada to nije uvedenoda neko muci iubija malu decu i trudnicetreba ga dozivotno zverski muciti dok ne umre,a sta je sa ovima sto ubijaju starije oni su jos povlasceniji,jao nek mi samo dirne dete,prvo cu potraziti tog sto je doneo ovakav zakon,,,,,,,

  1. Mark kaže

   O ubistvima starijih ni reci.Pa onaj Darko Kostic sto je silovao i ubio Ivanu Podrascic pre 20-ak godina ubio staricu i raporio joj utrobu i opljackao.Za to je dobio samo 7 godina.Posle toga je imao xxxx kradja,razbojnistva silovanja…I setao slobodno.

Ostavite odgovor

Vaš email neće biti objavljen.

Ово веб место користи Акисмет како би смањило непожељне. Сазнајте како се ваши коментари обрађују.