Fondacija „Tijana Jurić“ od danas u sistemu AMBER Alert Evropa

0 603

Informacija sa sajta organizacije „AMBER Alert Evropa“

Fondacija „Tijana Jurić“ iz Srbije od danas je u sistemu AMBER Alert Evropa.

AMBER Alert Evropa pozdravlja Fondaciju „Tijana Jurić” iz Srbije kao zvaničnog člana AMBER Alert Evrope.

amber-alert-logo

Fondacija „Tijana Jurić“ je dobila ime po 15-godišnjoj Tijani Jurić, koji je oteta i ubijena 26. jula 2014. Tijanin otac, Igor Jurić, odlučio je da osnuje fondaciju u znak sećanja na svoju ćerku.

– Članstvom u AMBER Alert Evropa, Fondacija „Tijana Jurić“ se nada da će pomoći poboljšanje zaštite nestale dece širom Evrope i spasiti živote. „Cilj je da se tragedija koja se desila mojoj porodici ne dogodi drugim porodicama i da se spase svako dete koje je u neposrednoj opasnosti, rekao je Igor Jurić nakon potvrde o članstvu.

U Srbiji je Fondacija „Tijana Jurić“ već postigla veliki uspeh, nakon što je predlog za bržu reakciju policije u slučajevima nestalih lica odobrila Skupština Srbije 16. jula 2015. godine. Igor Jurić je inicirao promenu člana Zakona nakon što je policija čekala 24 sata da zatraži lociranje Tijaninog telefona, što se kasnije pokazalo kao prekasno. U skladu sa izmenjenim članom Zakona koji nosi naziv “Tijanin zakon” policija mora da počne potragu odmah nakon prijave.

LOGO

Organizacija „AMBER Alert“ prepoznatljiva je po jedinstvenom sistemu za uzbunu koji se pokreće nakon nestanka deteta u jednoj zemlji. Slika, opis kako je dete bilo obučeno u momentu nestanka, gde je poslednji put viđeno, emituju se u televizijskim i radio programima, objavljuju na internet stanicama i ostalim kanalima za komunikaciju.

Cilj Fondacije „Tijana Jurić“ je da u saradnji sa nadležnim institucijama, takav sistem za uzbunu počne da funkcioniše i u Srbiji.

– Nadamo se da će članstvom u „AMBER Alert Evropa“, Fondacija „Tijana Jurić“ pomoći poboljšanje zaštite nestale dece širom Evrope i spasiti živote. Cilj je da se tragedija koja se desila mojoj porodici ne dogodi drugim porodicama i da se svako dete koje je u neposrednoj opasnosti spase. Namera je da posredujemo između naših nadležnih ustanova i „AMBER alert Evropa“ i da takav sistem obaveštavanja javnosti u slučaju nestanka dece zaživi i kod nas – kaže osnivač fondacije Igor Jurić.

Listu članova AMBER Alert Evropa pogledajte OVDE.

Vest o članstvu na sajtu AMBER Alert Evropa čitajte OVDE.

Ostavite odgovor

Vaš email neće biti objavljen.

Ово веб место користи Акисмет како би смањило непожељне. Сазнајте како се ваши коментари обрађују.