Fondacija Tijana Jurić obeležila Međunarodni dan nestale dece

0 180

Međunarodni dan nestale dece, 25. maj Srbija dočekuje sa podatkom da godišnje nestane više od sedam stotina dece.

Prema podacima Nevladine organizacije „Astra“, najviše nestanaka registruje se na teritoriji Beograda.

medjunarodni-dan-nestale-dece-fondacija-tijana-juric2

Iako se reč nestanak uglavnom povezuje sa otmicom, realna situacija pokazuje da su uzroci nestanaka različiti, pa se tako dešava da se dete izgubi iz nehata, da ciljno pobegne od kuće ili dolazi do roditeljske otmice. Najopasnija situacija jeste otmica od strane nepoznatih osoba koja dete može dovesti u životnu opasnost.

U intervjuu portalu Tijana.rs, osnivač međunarodne organizacije AMBER Alert Europe, Frank Hoen, nedavno je ukazao da su Mađarska i Hrvatska alarmantne po broju nestale dece.

-AMBER Alert sistem je u 2015. godini u zemljama Evropske unije aktiviran 23 puta, u sedam zemalja članica. Deca su bila prosečne starosti od 10 godina, i većinu su činili dečaci, njih trinaest. Od svih AMBER Alert upozorenja, 22. dece je bezbedno vraćeno kući. U 2015. godini bilo je 1.819 slučajeva nestale dece na teritoriji 20 evropskih država članica i Švajcarske. U proseku, 74 odsto nestale dece je nađeno u roku od mesec dana. Deca su bila prosečne starosti od 14 godina, a većinu od 58% činile su devojčice. Najveći broj nestale dece bilo je u Mađarskoj (651), zatim u Poljskoj (435) i Hrvatskoj (259), rekao je Hoen.

medjunarodni-dan-nestale-dece-fondacija-tijana-juric

Fondacija Tijana Jurić kao punopravna članica AMBER Alert Europe, bori se za uvođenje sistema za uzbunjivanje u slučajevima nestanaka dece. Fondacija paralelno radi na još nekoliko projekata koji bi u narednom periodu mogli znatno da pomognu u procesu potrage za nestalim osobama.

Pogledajte kratak edukativan spot koji daje precizne instrukcije u situacijama nestanka dece:

Bojana Latinović

Ostavite odgovor

Vaš email neće biti objavljen.

Ово веб место користи Акисмет како би смањило непожељне. Сазнајте како се ваши коментари обрађују.