Doživotna robija trajno sklanja ubice sa ulica (VIDEO)

0 261

Vlada Srbije predstavila je mjere za borbu protiv nasilja. Uvode se teže krivične sankcije i nova krivična djela. U isto vrijeme, dio javnosti u Srbiji traži uvođenje smrtne kazne. Kako spriječiti sve učestalije zločine u Srbiji?

Kad god se u Srbiji dogodi ubistvo ili zlostavljanje djeteta, žene… ispostavi se kako iza toga stoji historija porodičnog nasilništva koja kroz sistem nikada nije zaustavljena. Komšije koje govore da su znali da je sklon nasilju, rođaci kažu kako su prijavljivali prebijanja, zlostavljanja – sve to kao da je bilo nedovoljno da zaštiti žrtve. A one nasilje često trpe iz straha, osude okoline, ekonomske zavisnosti.

Masakar u Žitišu, u kojem je čovjek ubio bivšu suprugu i još četvoro ljudi u prepunom kafiću, kao i silovanje i ubistvo trogodišnje djevojčice u Srbiji ponovo pokazuju svu nemoć društva da stane na put nasilnicima.

Koje su mjere Vlade Srbije i hoće li biti dovoljne da zastraše zlostavljače, a ohrabre žrtve objasnila je u Beogradu predsjednica Koordinacionog tela za rodnu ravnopravnost Vlade Srbije Zorana Mihajlović i osnivač Fondacije „Tijana Jurić“ Igor Jurić.

igor-juric-aljazeera

„KONTEKST“ – IGOR JURIĆ/ZORANA MIHAJLOVIĆ (VIDEO) 

Izvor:  balkans.aljazeera.net

Ostavite odgovor

Vaš email neće biti objavljen.

Ovo veb mesto koristi Akismet kako bi smanjilo nepoželjne. Saznajte kako se vaši komentari obrađuju.