Obeležavamo Dan sigurnijeg interneta – niz aktivnosti za decu i odrasle

0 2.883

Nizom aktivnosti, Fondacija Tijana Jurić obeležiće 6. februar – Dan sigurnijeg interneta, s ciljem da tog dana učenici osnovnih i srednjih škola, kao i odrasla populacija u Srbiji, dobiju priliku da se informišu o bezbednoj upotrebi interneta i novim mehanizmima zaštite.

-Sigurno je da ne želimo da se samo tog dana govori o bezbednosti dece na internetu. Mi to radimo cele godine kroz naše edukacije i tribine širom Srbije, ali ovaj dan je prilika da vezanim aktivnostima i na još transparentniji način pozovemo javnost da ovu temu, ujedno i problem sa kojim se deca sve češće suočavaju, stavimo među prioritete. Primetno je da se u poslednje dve godine o digitalnom nasilju i opasnostima na internetu dosta govori, međutim, važno je sve to i usvojiti i primeniti. Na internetu se stvari menjaju velikom brzinom, i zato je važno pratiti edukacije, čitati tekstove koji govore o društvenim mrežama, a u situacijama kada nastane problem, nijedno dete ni roditelj ne treba da trpi. Policija i nevladine organizacije poput naše, uvek će saslušati problem i uputiti ih na rešenje, kaže osnivač fondacije, Igor Jurić.

U okviru Dana sigurnijeg interneta nagradićemo učenike sa najboljim vizuelnim idejama, zatim one koji u kvizu pokažu najbolje znanje o internetu, a u večernjim satima Fondacija će organizovati panel diskusiju na kojoj će govoriti edukatori i stručnjaci u oblasti bezbednog interneta. Panel diskusija biće dostupna svima u Srbiji i moći će da se prati putem live stream-a na portalu Telegraf koji je ovogodišnji medijski partner Dana sigurnijeg interneta.

NAGRADNI KONKURS – DIZAJNIRAJ PLAKAT

Već danas, 20. januara počinje prva aktivnost – Nagradni konkurs „Dizajniraj plakat“, namenjen učenicima viših razreda svih osnovnih škola u Srbiji. Fondacija Tijana Jurić želi da vidi kako deca i mladi vide bezbedan internet, zbog čega otvaramo konkurs za novo vizuelno rešenje naše najtraženije i najposećenije edukacije „Bezbednost dece na internetu – Tijana klik“.

Pravila konkursa:

– trenutno rešenje izgleda ovako:

  • potrebno je uraditi novi plakat koji bi takođe asocirao na „Bezbednost dece na interenetu“
  • rad mora biti na A4 ili većem formatu
  • dozvoljena je upotreba boja svih vrsta
  • radove poslati najkasnije do 5. februara 2018. godine skenirano elektronskim putem na adresu fondacija@tijana.rs ili poštom na adresu Fondacija Tijana Jurić, Trg cara Jovana Nenada 15/8, 24000 Subotica (s naznakom „Za nagradni konkurs“)

Tročlani žiri čine Igor Jurić – osnivač Fondacija Tijana Jurić, Igor Stojić – grafički dizajner i stručni saradnik Fondacije Tijana Jurić i Aleksandra Kostić – grafički dizajner portala Telegraf.

Žiri će odabrati tri najbolja rada za čije autore su pripremljene vredne nagrade:

  1. nagrada MOBILNI TELEFON. Pored nagrade, najbolje rešenje Fondacija će tokom cele 2018. koristiti za najave edukacija u školama
  2. nagrada TABLET RAČUNAR
  3. nagrada USB memorija

NAGRADNI KVIZ – „KOLIKO POZNAJEŠ DRUŠTVENE MREŽE?“

Nagradni onlajn kviz biće dostupan na stranici www.tijana.rs na Dan sigurnijeg interneta – 6. februara od 10 do 18 časova. Kviz je namenjen učenicima osnovnih škola, koji ovom prilikom mogu da pokažu koliko dobro poznaju društvene mreže i kako se snalaze u nepoznatim situacijama. Nakon završetka kviza, žiri Fondacije prebrojaće bodove i saopštiti troje učenika koji su pokazali najbolje znanje. Njih čekaju vredne nagrade:

  1. nagrada MOBILNI TELEFON
  2. nagrada TABLET RAČUNAR
  3. nagrada USB memorija

PANEL DISKUSIJA O BEZBEDNOM INTERNETU I MEHANIZMIMA ZAŠTITE

Jednočasovna panel diskusija koja će putem live streama na portalu Telegraf moći da se prati putem računara ili mobilnih telefona. U panel diskusiji učestvovaće edukatori i stručnjaci koji se dugi niz godina bave sprečavanjem zloupotrebe dece na internetu. Panel diskusija je prilika da šira javnost čuje i edukuje se o novim zamkama koje decu vrebaju na društvenim mrežama, ali i mehanizmima zaštite. Tokom panel diskusije biće otvorena mogućnost da gledaoci postavljaju pitanja panelistima.

Više o panel diskusiji i učesnicima uskoro na www.tijana.rs

Obeležite sa nama Dan sigurnijeg interneta!

Ostavite odgovor

Vaš email neće biti objavljen.

Ovo veb mesto koristi Akismet kako bi smanjilo nepoželjne. Saznajte kako se vaši komentari obrađuju.