„Astra“ u neprestanoj borbi protiv trgovine ljudima

0 256

Astra je nevladina organizacija koja se od 2000. godine bavi suzbijanjem i iskorenjivanjem svih oblika trgovine ljudima, naročito nad ženama i decom. Od samog početka Astra se problemom trgovine ljudima bavi sveobuhvatno, tretirajući različite oblike eksploatacije i različite kategorije žrtava – žene, decu, muškarce.

Istovremeno deluje i u oblasti prevencije i edukacije, pružanja direktne podrške žrtvama, istraživanja i izveštavanja, javnog zagovaranja, kao i podizanja javne svesti.

Program ASTRA SOS telefon (011 785 0000) je pokrenut 2002. godine i to je jedini SOS telefon specijalizovan za žrtve trgovine ljudima. Od kada je uveden do danas, primljeno je oko 23.000 poziva i identifikovano 460 žrtava trgovine ljudima.

Ovaj program podrazumeva dve vrste pomoći: direktnu pomoć žrtvama trgovine ljudima i pružanje preventivno-edukativnih informacija svim građanima koji nas pozovu. Dostupan je 24 časa, svakog dana, tokom cele godine.

Gole-činjenice-bilbord-astra

Direktna pomoć podrazumeva kako pravnu pomoć i informacije o vidovima podrške koje postoje u našoj zemlji i zemljama iz koje žrtva dolazi, tako i psihološko savetovanje, medicinsku pomoć i dugoročnu pomoć u procesu reintegracije i socijalne inkluzije. Ukoliko je žrtva osoba stranog državljanstva pruža joj se pomoć pri povratku u zemlju porekla i usluga prevođenja ukoliko postoji jezička barijera.14315297213

Vrbovanje žrtava trgovine ljudima u Srbiji se najčešće obavlja putem ponuda za posao. Jedna petina od ukupnog broja poziva su preventivno-edukativnog karaktera. Putem ASTRA SOS telefona 011 785 0000, građani mogu da dobiju informacije i preporuke u vezi sa sigurnim migracijama, zapošljavanjem i školovanjem u zemlji i inostranstvu, a Astrin tim vrši proveru legitimnosti poslodavca, destinacije i ponuđenog ugovora o radu. Uloga ASTRA SOS telefona je da pomogne svim zainteresovanim da provere ponudu za posao kako bi se smanjio rizik da postanu žrtve trgovine ljudima ili nekog drugog oblika eksploatacije.Stop-trgovini-decom-2011

EVROPSKI BROJ ZA NESTALU DECU 116000

Od 2012. godine Astra rukovodi i jedinstvenim evropskim brojem za nestalu decu 116 000, putem koga prima pozive u vezi sa nestancima dece. Najveći broj prijavljenih nestanaka, od ukupnog broja poziva, jesu nestanci dece koja pobegnu od kuće. Druge vrste nestanaka sa kojima smo se suočavali jesu: roditeljske otmice i otmice od strane trećih lica.

Osnovne aktivnosti Astre prilikom prijave nestanka deteta jesu da komunicira sa roditeljima/starateljima deteta, sa policijom i da obaveštava javnost, uz saglasnost roditelja. Prilikom obavljanja svih aktivnosti, na prvom mestu je zaštita interesa deteta i njegovo/njeno što brže pronalaženje. Putem 116 000 broja roditelji/staratelji mogu dobiti informacije šta da urade ukoliko im dete nestane, kome da se obrate, koja dokumenta da prikupe.

Astra evropski telefon za nestalu decu dostupan je 24 časa dnevno, sedam dana u nedelji. Svi pozivi koje građani upute sa fiksnih telefona ili domaćih mobilnih mreža su besplatni. Svi građani znaju da mogu dati svoj doprinos efikasnoj potrazi za nestalom decom, tako što će pratiti fotografije i vesti o nestaloj deci, te prijaviti ukoliko imaju saznanja koja mogu pomoći da se neko dete pronađe i bezbedno vrati porodici.

U toku je rad na inicijativi za uvođenje “Tijana Alert” sistema za uzbunjivanje javnosti, koji podrazumeva da celokupna javnost bude obaveštena u momentima nestanka deteta, naravno uz saglasnost roditelja/staratelja i policije. Prvi sati su od krucijalne važnosti za uspešno pronalaženje, tako da bi ovaj sistem sigurno ubrzao celokupni proces potrage.

Izveštaje evropskog broja za nestalu decu možete pročitati OVDE 

Ostavite odgovor

Vaš email neće biti objavljen.

Ово веб место користи Акисмет како би смањило непожељне. Сазнајте како се ваши коментари обрађују.