Edukativni i emotivni susret – “Tijana klik” u Loznici

U Loznici su u jednom danu održane tri edukacije „Tijana klik“ od kojih je jedna bila namenjena roditeljima, dok su druge dve održane učenicima viših razreda Osnovne škole „Jovan Cvijić“.

Fondacija „Tijana Jurić“ je i ovaj put uz pomoć Centra za prevenciju devijantnog ponašanja kod mladih „Target“ i kriminologa-predavača Biljane Kikić Grujić uspela da skrene pažnju učenicima o opasnostima koje nosi nepravilno korišćenje interneta.

Uz niz primera iz prakse, Kikić Grujić je navodila decu da prepoznaju loše ponašanje na internetu koje nekada potiče iz neznanja, a nekada, na žalost, iz jasne namere da se neko povredi i zloupotrebi.

– Upravo na ovim edukacijama možemo da vidimo koliko deca znaju o društvenim mrežama i koliko su nespremna da se uhvate u koštac sa neprilikama. „Tijana klik“ je odličan projekat kojim decu učimo mehanizmima zaštite na internetu o kojima oni u početku ni ne razmišljaju, kao što im na pamet ne padaju ni moguće posledice zloupotrebe – istakla je Kikić Grujić.

blank

Tokom dana u blizini manastira Tronoša u kom je Tijana krštena, zasađene su tri sadnice rjabine u znak sećanja na nju. Ovde će biti postavljene i spomen ploče, kao i „Tijanina klupa“.

U okviru edukacije za odrasle održan je i kulturni program „Kulturom protiv nasilja“ u kom su učestvovali učenici osnovne Muzičke škole „Vuk Karadžić“ smer klavir, violončelo i flauta, zatim škola baleta, kreativni kurs gitare i glumci pozorištanca „Mali Cyrano“ sa posebnom porukom za kraj tribine da „ne smemo biti nemi svedoci loših događaja“.

Odziv za organizovanje edukacije je bio veliki, mnogi Lozničani su pružili značajnu podršku te večeri i učinili da ovaj događaj ostane u sećanju i učesnicima i publici.

Bojana Latinović

Postani član CNZD!

Da li ćeš pomoći ako znaš da možeš? Sada je tvoja prilika – podrži našu misiju i rad učlanjenjem u zajednicu koja okuplja ljude kojima je prioritet bezbedno odrastanje dece u Srbiji.

blank

Bezbedna priča

Posetite zvanični podkast Centra za nestalu i zlostavljanu decu