Igor Jurić: Potraga za nestalim licima poboljšana, borimo se i za AMBER Alert

Potresna vest o smrti Jelene Marjanović iz Borče i navodima koji ukazuju na ubistvo, pokrenula je ponovna pitanja o bezbednosti i načinima alarmiranja javnosti u slučaju nestanka ili otmica osoba.

– Ovo je strašna tragedija, ne mogu da zamislim da je neko mogao tako nešto da učini. Pratio sam situaciju od momenta kada je objavljen nestanak mlade žene i nadao se da poslednja informacija neće biti ovakva. Jedina svetla tačka u svemu jeste reakcija policije koja je bez obzira na to što je nestala žena bila punoletna, ubrzo po prijavi nestanka krenula u potragu. „Tijanin zakon“ reguliše postupak policije u slučaju nestanka maloletnih osoba, a policija je i ovde postupila tako. U vrlo kratkom roku je lociran i telefon, što nije bio slučaj kada je Tijana nestala. Ti detalji o brzini reagovanja govore da smo se probudili i da je svest o važnosti svakog života porasla – kaže Igor Jurić.

igor-juric-sudjenje

On dodaje da je reagovanje policije za pohvalu, ali da nije dovoljno da se postupa samo po savesti i da to ne sme da bude nepisano pravilo, već da ovakve stvari treba da se uvedu i u zakonske okvire kako bi se u svakom slučaju nestanka, ovakva opsežna procedura morala obaviti.

– Mediji i društvene mreže i dalje imaju veliku ulogu u slučajevima nestanka osoba i potrage, jer svojim kapacitetima brzo šire informaciju. Obaveštavanje o nestanku osoba, bar kada su u pitanju maloletnici, moglo bi biti još bolje i intenzivnije kada bi Srbija imala sistem za uzbunjivanje AMBER Alert za čije se uvođenje Fondacija „Tijana Jurić“ zalaže poslednjih godinu dana – kaže Igor Jurić.

Sistem alarmiranja javnosti, koji bi se u Srbiji zvao TIJANA Alert, podrazumeva hitnu reakciju u slučaju nestanka deteta objavljivanjem informacije i postera sa slikom deteta putem svih kanala komunikacije. U takvim situacijama, prekidaju se medijski programi, objavljuje se poster u svim štampanim medijima, na online portalima, društvenim mrežama, led bilbordima.

amber-alert-bilboard

AMBER Alert sistem za uzbunjivanje

Cilj ovog sistema je da se što veći broj građana obavesti o nestanku, kako bi mogli da prepoznaju dete ukoliko ga vide i kako bi sve informacije koje imaju javili policiji. Fondacija „Tijana Jurić“ do sada je više puta ukazala javno da je uvođenje ovakvog sistema od preke potrebe za bezbednost, a iz Ministarstva unutrašnjih poslova saopšteno je da se ovaj predlog razmatra.

Bojana Latinović

Ознаке:, , , , , , , ,

Коментари (1)

  • Avatar

    kosta

    |

    strašna je ta što sigurno udba zna ko je ubio jelenu. znaju oni sve o njemu

    Reply

Остави коментар

Instagram

foundation_tijana_juric
foundation_tijana_juric
foundation_tijana_juric
foundation_tijana_juric
foundation_tijana_juric
foundation_tijana_juric
Follow us

Fan stranica

Bilten

Sva polja obeležena sa * su obavezna

Putem email adrese šaljemo mesečni newsletter, korisne informacije i najave aktivnosti fondacije

Poštujemo vašu privatnost i vaše email adrese neće biti korišćene u druge svrhe.