Tijanin zakon

Želja roditelja da se nikome ne ponovi ono što se desilo Tijani, nedugo nakon njene tragične smrti prerasla je u inicijativu za izmenu Zakona o policiji, u delu potrage za nestalom decom.

Nepunih mesec dana nakon tragdije, u avgustu 2014. godine, profesori Pravnog fakulteta u Beogradu napisali su predlog izmene spornog člana 72. Zakona o policiji, koji je ubrzo poneo simboličan naziv „Tijanin zakon“.

Istog meseca, Tijanin otac, Igor Jurić i zvanično je podneo inicijativu za izmenu tog člana.

Nepunih godinu dana kasnije, nakon mirnih protesta na trgovima, i na desetine hiljada ispisanih transparenata i poruka „Zašto Tijanin zakon nije usvojen“, narodni poslanici usvojili su predlog izmene zakona na sednici održanoj 16. jula 2015. godine.

Prema toj izmeni, više se ne čeka da prođe 24 sata, već se u potragu za nestalim detetom kreće odmah nakon prijave nestanka. Pre usvajanja zakona, u praksi policijskog rada, taj period je bio između 24 i 48 sati.

Tijanina tragedija dovela je naciju u poziciju da razmišlja koliko smo bezbedni i kakvi su mehanizmi i ovlašćenja policije u slučajevima potrage za nestalima. Donošenje „Tijaninog zakona“, međutim, nije dovoljna stavka koja u potpunosti obezbeđuje efikasniju potragu. Neophodna je izmena Krivičnog zakonika u jednom njegovom delu.

– Kada nestane dete i desi se slučaj kakav je bio Tijanin, policija dolazi na lice mesta, ali da bi mogla da reaguje i recimo locira telefon – mora pozvati tužioca. Tužilac tada poziva sudiju i tek kada on zaključi da je situacija zaista kritična, taj isti sudija izdaje pismeno naređenje da policija izvrši lociranje. Tek tada naređenje ide u ruke tužioca koji to predaje policiji. Statistika pokazuje da se 76 odsto slučajeva završilo tragično, ako nisu bili rešeni u prva tri sata od otmice, upravo kako je bilo sa Tijanom. Procedura je kod nas isuviše komplikovana i u slučajevima otmice i ugrožene bezbednosti, policija mora imati veća ovlašćenja, rekao je Igor Jurić neposredno nakon usvajanja Tijaninog zakona napravivši uvod u veliku borbu za veću bezbednost svih u državi, naročito dece.

 
Letak koji je pokrenuo naciju

Letak koji je pokrenuo naciju

Instagram

foundation_tijana_juric
foundation_tijana_juric
foundation_tijana_juric
foundation_tijana_juric
foundation_tijana_juric
foundation_tijana_juric
Follow us

Fan stranica

Bilten

Sva polja obeležena sa * su obavezna

Putem email adrese šaljemo mesečni newsletter, korisne informacije i najave aktivnosti fondacije

Poštujemo vašu privatnost i vaše email adrese neće biti korišćene u druge svrhe.